Javna ustanova Izvor Ploče osnovana je davne 1955. godine i obavljala je širok spektar djelatnosti na području grada Ploča i općine Gradac. 2009. godine Ustanova se dijeli na dva komunalna poduzeća, a Izvor Ploče preuzima djelatnosti javne vodopskrbe, javne odvodnje i izvođenja priključaka. Vodovodna mreža u dužini od 110 km za koju ustanova skrbi proteže se na dvije županije, od Komina i Desana sa  jedne strane, do Zaostroga sa druge strane.

Na ovom području živi oko 14.000 stanovnika. Voda se najvećim dijelom crpi sa novoobnovljenog izvorišta Klokun, te manjim dijelom sa izvorišta Modro oko. Kanalizaciska mreža je izgrađena na području Ploča i dijela općine Gradac, dok prigradska sela i naselja imaju rješenu odvodnju sa septičkim jamama.  U studenom 2010. g. dobili smo verifikacijsku potvrdu o implementarnosti HACCAP sustava kontole ispravnosti kakvoće vode.

Ustanovom upravljaju Ravnatelj Boris Palac i Upravno Vijeće koje čine predsjednik Ivo Karamatić te članovi Ante Šendo, Ranko Barbir, Marija Kovač, Toni Zmijarević, Baldo Šutić i Joze Zmijarević.
Ustanova ima cilj povećati promet, povećati zadovoljstvo i povjerenje potrošača u neškodljivost vode za piće, povećati kvalitetu usluge, smanjiti gubitke u sustavu. Pitka voda smatra se proizvodom visokog rizika, zbog čega je ključno da njena proizvodnja u našem vodovodu bude kontrolirana u svakom koraku, od crpljenja izvora,dezinfekcije, do distribucije krajnjim korisnicima. Svi procesi se vrše na način da se ponudi visoko kvalitetan proizvod. Prodaja proizvoda visoke kvalitete, primjena dobre tehnike i tehnologije daje maksimalne konačne rezultate koji stvaraju prepoznatljiv imidž kod potrošača.

Prema rezultatima analize stručnjaka Ujedinjenih Naroda opskrba pitkom vodom postat će osnovni i najteži problem čovječanstva. Obaveza sviju nas je da to prirodno blago čuvamo i pazimo. U skladu s tim krenuli smo, uz podršku grada, u obnavljanje Klokuna i Modrog oka, rekonstrukciju cjevovoda do Komina, izmjenu dijela po dijela cjevovoda na području grada kako bi obnovili kompletnu mrežu, smanjili gubitke i sačuvali našu najveću vrijednost.